Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem

4.5 (167 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Placki są rewelacyjne i po prostu je uwielbiam! Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (8-9 sztuk)
    3/4 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    3/4 szklanki konserwowej marchewki z groszkiem
    sól, pieprz
    Ponadto:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną wymieszać z mlekiem.
    Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
    Na końcu do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną).
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować