placuszki z kaszy manny i twarogu

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

jedne z najlepszych (po tych z twarogu), są bardzo syte, delikatne i przepyszne :)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy manny (do gotowania, absolutnie nie błyskawiczna)
    2 szklanki mleka
    1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajo
    3 kopiaste łyżki mąki
    100 - 120 gram twarogu półtłustego
    ulubione dodatki ( u mnie brzoskwinie w waniliowym syropie i bita śmietana)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki z kaszy manny i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym, w drugiej dokładnie wymieszać kaszę, ugotować na gęsto, schłodzić.

    Jajo ubić na piankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    Do przestudzonej kaszy dodać jajo, zmiksować, potem dodać pognieciony twaróg i ucierać blenderem, następnie po 1 łyżce wsypywać mąkę i stopniowo ucierać wszystko tak, by powstała jednolita masa (będzie gęsta i tak ma być :)
  • 2. Przygotować sobie miseczkę z gorącą wodą, będzie nam potrzebna do zamaczania łyżki przed zanurzeniem w cieście.

    Zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nakładać na rozgrzany olej niewielkie porcje ciasta (z 1 łyżki), smażyć na rumiano, odsączać na ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować