Placuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę mannę mieszamy z połową szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku i wlewamy kaszę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy kasza zgęstnieje (po około 2-3 minutach) zestawiamy kaszę z ognia i studzimy.
2.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Najpierw mieszamy żótka z wystudzoną kaszą, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
3.Łyżką maczaną w wodzie nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
Komentarze