Placuszki z kaszy manny

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Moje córki nazywają je "placuszki wprost lizać paluszki".

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mannę mieszamy z połową szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotowujemy w rondelku i wlewamy kaszę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy kasza zgęstnieje (po około 2-3 minutach) zestawiamy kaszę z ognia i studzimy.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Najpierw mieszamy żótka z wystudzoną kaszą, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • 3. Łyżką maczaną w wodzie nabieramy ciasto i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy podawać posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować