Placuszki z kaszą gryczaną i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Najlepsze placuszki jakie jadłam. Przepis wymyśliłam sama.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g mielonego sera białego
    1 jajko
    1 płaska łyżka cukru
    4 łyżki z lekkim czubkiem ugotowanej kaszy gryczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    100 ml śmietany kremówki 30 %
    garść suszonej żurawiny
    1/2 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Pancakes Placki

Placuszki z kaszą gryczaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, jajko i cukier wymieszać łyżką. Dodać śmietankę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, żurawinę i kaszę gryczaną, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, jeszcze raz krótko wymieszać. Kłaść na rozgrzaną patelnię po jednej czubatej łyżce ciasta, rozprowadzić koło o średnicy ok. 10 cm. Smażyć bez użycia tłuszczu po ok. 2-3 minuty z obu stron na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować