Karmelizowana dynia w połączeniu z mięciutkimi, puszystymi placuszkami to coś pysznego ;) Bardzo fajny pomysł na jesienne śniadanie lub deser, polecam.
Składniki:
250g obranej dyni,
60g cukru,
2 jajka,
250g kefiru,
150g mąki,
60ml mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki cukru,
olej do smażenia
listki mięty do dekoracji
Placuszki z karmelizowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie kroimy w kostkę o boku 1 cm. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą i czekamy aż się rozpuści. Wówczas wsypujemy dynię i smażymy 5-7 minut do momentu aż dynia zmięknie. Dynia nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna.
2.Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, kefir i mleko, mieszamy.
3.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta.
4.Placuszki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy z dynią, udekorowane listkami mięty.
Życzę smacznego :)
Komentarze