Placuszki z karmelizowaną dynią

0 (0 ocen)

Karmelizowana dynia w połączeniu z mięciutkimi, puszystymi placuszkami to coś pysznego ;) Bardzo fajny pomysł na jesienne śniadanie lub deser, polecam.

Składniki:

  • 250g obranej dyni,
    60g cukru,
    2 jajka,
    250g kefiru,
    150g mąki,
    60ml mleka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1,5 łyżeczki cukru,
    olej do smażenia
    listki mięty do dekoracji

Placuszki z karmelizowaną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z karmelizowaną dynią 1. Dynie kroimy w kostkę o boku 1 cm. Do rondelka wsypujemy cukier, skrapiamy go wodą i czekamy aż się rozpuści. Wówczas wsypujemy dynię i smażymy 5-7 minut do momentu aż dynia zmięknie. Dynia nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna.
  • Placuszki z karmelizowaną dynią 2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, kefir i mleko, mieszamy.
  • Placuszki z karmelizowaną dynią 3. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta.
  • Placuszki z karmelizowaną dynią 4. Placuszki smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Podajemy z dynią, udekorowane listkami mięty.
    Życzę smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy