Placuszki z jabłkami

5 (172 ocen)

  • 30 min

Pulchne placki według nieco zmodyfikowanego przepisu Basi Ritz - zwyciężczyni programu Master Chef, Są bardzo dobre i chrupiące. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • * 4 duże jabłka
    * 2 jajka (osobno białka i żółtka)
    * 250ml mleka
    * 250ml wody
    * 400g mąki
    * 1/2 łyżeczki cynamonu
    * szczypta soli
    * olej do smażenia
    * cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki z jabłkami

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wodę z mlekiem. Mąkę wymieszać z cynamonem i solą. Białka ubić na sztywną pianę. Do mąki dodawać stopniowo mleko z wodą, ciągle mieszając mikserem na niskich obrotach. Dodać żółtka - wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Pokroić jabłka w plasterki albo kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach - jak kto lubi. Dodać do ciasta, wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Do ciasta można dodać także cukier waniliowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować