Placuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Beata Jagielnicka

  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 1 sztuka
    - mąka (płaska): 3 łyżki
    - kwaśna śmietana 12% (małe opakowanie): 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżeczki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - jabłka: 2 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - maliny (do dekoracji): 5 sztuk
    - cukier puder (do posypania): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy na cienkie plasterki (im są mniejsze, tym lepiej zespalają się z ciastem).
  • 2. W miseczce rozkłócamy jajko, dokładnie mieszamy ze śmietaną, mąką, cukrem i solą. Gdy ciasto będzie jednolite, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z obu stron, aż się ładnie zrumienią, i dekorujemy owocami. Posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować