Placuszki z jabłkami

4.5 (165 ocen)

  • 10 min

Takie placuszki serwowała nam mama w dzieciństwie...:) Błyskawicznie znikały i nadal znikają z talerzy:)

  • 10 min

Składniki:

  • ok.165 ml kwaśnej śmietany
    dwa jajka
    cukier waniliowy
    ok.1,5 szkl mąki
    na czubeczku łyżeczki sody oczyszczonej
    na czubeczku łyżeczki proszku do pieczenia
    ok.4 małych jabłek
    olej

    Cukier puder do posypania placuszków
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z jabłkami 1. 1.Najpierw białka oddzielamy od żółtek a następnie białka ubijamy na sztywno. Resztę składników wsypujemy do ubitej piany i mieszamy. Konsystencją powinna przypominać gęstość śmietany kwaśnej...gdyby było za rzadkie dosypujemy mąkę.
    2. Jabłka kroimy w słupki (lub według upodobań) i dodajemy do gotowej masy. Mieszamy.
    3. Wlewamy olej na patelnie, czekamy aż się nagrzeje i łyżką nabieramy gotową masę następnie kładziemy na patelnie. Smażymy powoli na małym ogniu, aż nabiorą złoty kolor.
    4. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem.

Porady

*Najlepiej smakują gdy są gorące. *Zamiast cukru pudru można placuszki posmarować dżemem, nutellą, miodem... lub posypać cynamonem a wszystko według gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować