PLACUSZKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z KAPUSTĄ KISZONĄ

4.5 (199 ocen)

Nadprogramowe ziemniaki postanowiłam przerobić na lekkie placuszki dla siebie. Do już utłuczonych ziemniaków możecie dodać cokolwiek znajdziecie w lodówce, może być cukinia,papryka czy jakaś wędlinka.

Składniki:

  • Składniki na 1 porcję:
    155 g ugotowanych ziemniaków
    75 g ugotowanej kapusty kiszonej
    8 cm pora
    1 ząbek czosnku
    1 żółtko
    Sól pieprz
    ½ łyżeczki oregano suszone
    1 łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Placuszki z gotowanych ziemniaków z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0svuwty 1. Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Przełożyć do miski. Kapustę kiszoną drobno poszatkować. Dodać do ziemniaków. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.
  • image-1g7vf2b 2. Dodać do miski żółtko oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszać.
  • image-29d10gv 3. Patelnię rozgrzać, po czym posmarować łyżka oleju i kłaść uformowane w dłoni placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego!

Porady

Cała porcja to tylko 180 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować