PLACUSZKI z fasoli MUNG

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Fasole można jadać na różne sposoby lub dodawać do różnych dań a nawet można zrobić FASOLOWE PLACUSZKI.
PLACUSZKI z fasoli MUNG są pyszne i syte, można je jeść z różnymi dodatkami lub sosami - jak kto ma ochotę.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli MUNG
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    olej do smażenia

    dekoracja:

    ser żółty, ketchup, rzeżucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z fasoli mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą dzień wcześniej i moczymy. Rano odlewamy i płuczemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Przestygnięta fasolę tłuczkiem do ziemniaków zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy jajka oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy niewielkie placuszki. Gdy jedna strona jest rumiana to odwracamy i kładziemy ser. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy ser się rozpuści a spód jest rumiany to zdejmujemy, dekorujemy ketchupem i posypujemy rzeżuchą oraz odrobiną mielonego pieprzu.

Porady

1. Do przyrządzenia placuszków fasolowych można użyć dowolnego rodzaju fasoli jeśli nie posiadamy akurat fasoli MUNG. 2. Placuszki te wyśmienicie smakują np z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować