Placuszki z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo pożywne, pełne aromatów danie :)

  • 45 min

Składniki:

  • -250g czerwonej soczewicy
    -1-2 marchewki
    -1-2 szalotki
    -1-2 ząbki czosnku
    -1 żółtko (surowe)
    -2 łyżki bułki tartej
    -2 łyżki drobno posiekanego koperku
    -1 płaska łyżka mąki (jeśli jest taka konieczność)
    -1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
    -szczypta cynamonu
    -sól morska
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -pieprz ziołowy
    -olej, masło

    Panierka:

    -1-2 łyżki mąki
    -1łyżka czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z czerwonej soczewicy 1.
    Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości i odsączamy, (najlepiej pozostawić ją na sicie kilkanaście minut i na koniec jeszcze docisnąć łyżką, aby nie pozostały żadne ilości płynu) .Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Szalotkę kroimy w kosteczkę. Przesmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy odsączoną soczewicę. marchew i doprawiamy do smaku. Chwilę trzymamy na ogniu i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i przeszły aromatem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    Ostudzoną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy żółtko, tartą bułkę, mąkę, koperek i wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy średniej wielkości kuleczki. Niedźwiedzi czosnek mieszamy z mąką i je obtaczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną masła, delikatnie spłaszczając je łyżką. Powinny się ładnie zrumienić.
    Są bardzo delikatne, dlatego należy ostrożnie przewracać je na patelni, ale nie kruszą się, więc nie ma się czego obawiać. Panierka z mąki i czosnku wspaniale je „otula”.

Porady

Wybornie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, kleksem śmietany i wszelkimi sałatami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować