PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM ZIOŁOWO - CZOSNKOWYM

0 (0 ocen)

Dzisiaj proponujemy Wam niebanalne połączenie smaków prosto z... kuchni włoskiej. Podobno w średniowieczu rycerze biorący udział w turniejach dostawali gałązki tymianku od dam swojego serca – może któraś z Was odważy się przygotować takie placuszki doprawione tymiankiem dla swojego wybranka?

Składniki:

  • przpis na ok. 20 placuszków

    Placuszki:
    1 cukinia (ok. 300 g),
    1/2 szklanki mąki,
    2 jajka, cena:
    1/4 szklanki mleka,
    Przyprawy: 4 łyżeczki tymianku (najlepiej pasuje, ale można zastąpić innymi ziołami), 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

    Sos:
    1 mały jogurt naturalny, c
    1 łyżka majonezu
    2 małe ząbki czosnku (można zastąpić czosnkiem granulowanym),
    Przyprawy: sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z cukinii z sosem ziołowo - czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Następnie musimy umyć i zetrzeć cukinię (jeśli będzie taka potrzeba to także odsączyć) i dodajemy ją do miski z ciastem. Całość doprawiamy tymiankiem, papryką oraz dość dużą ilością soli i pieprzu ( w tym miejscu możemy również dodać starty kawałek sera żółtego, co dodatkowo podkreśli smak placuszków) i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy z obu stron po ok. 3-4 min., aż do zarumienienia.
    Gdy placuszki się smażą możemy błyskawicznie przygotować sos: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez oraz drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

Porady

Jeśli będzie taka potrzeba usmażone placuszki możemy zostawić przez chwilkę na ręczniku papierowym, który wchłonie niepotrzebny olej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować