Placuszki z cukinii z serem feta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałam od znajomego kucharza Greka. Idealna przekąska na rodzinne spotkania.

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 średniej wielkości cukinie
    - 20 g sera feta
    - koperek ( 2 łyżki, posiekany )
    - 1 mała cebula ( posiekana w drobną kostkę )
    - 3 jajka
    - 1 szklanka mąki
    - 4 łyżki kaszy manny
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka soli

Placuszki z cukinii z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy, wycieramy, nie obieramy. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odciskamy 3 razy. Fetę ścieramy na mniejszych oczkach i dodajemy do cukinii.

  • 2. Do startej cukinii i fety dodajemy posiekany koperek i cebulę, jajka, mąkę pszenną, kaszę manną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Gdy się rozgrzeje nakładamy po łyżce ciasta, aby powstały nieduże placuszki i smażymy je z obu stron na złoty kolor.

Porady

Placuszki najlepiej smakują z greckim sosem tzatziki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy