1 duża cukinia lub 3 małe
1 łyżeczka soli
2 jajka
4,5 łyżek mąki jeśli będzie potrzeba można dodać więcej
40 dag fety
3,4 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 łyżeczki oregano
szczypta pieprzu
Placuszki z cukinii z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub, jak kto woli szybciej ,można użyć blendera. Jeśli cukinia jest starsza, trzeba wydrążyć nasiona ze środka.Dodajemy sól i odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie cukinie odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy pozostałe składniki.Dokładnie mieszamy,aż wszystkie składniki się połączą.Na patelni mocno rozgrzewamy olej i po łyżce nakładamy ciasto, smażymy na złoty kolor.Można podawać z sosem tzatziki.
Komentarze