Placuszki z cukinii z czosnkowym twarożkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Placki z cukinii - traktuję je jako szybszą alternatywę dla placków ziemniaczanych:). Są lżejsze - smażymy je na minimalnej ilości oleju i szybsze w przygotowaniu - starcie miękkiej cukinii trwa kilka chwil.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Placki:
    600g cukinii
    2 jajka L
    6 łyżek mąki
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka siekanego koperku, u mnie suszony
    sól, pieprz
    masło klarowane lub olej do smażenia

    Twarożek:
    250g półtłustego twarogu
    150g śmietany 18%
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki siekanego koperku, u mnie suszony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Twarożek

Placuszki z cukinii z czosnkowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy placki: cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni cienko posmarowanej tłuszczem, z dwóch stron do zarumienienia.
  • 2. Przygotowujemy twarożek: czosnek przeciskamy przez praskę, rozgniatamy z twarogiem, śmietaną, koprem, solą i pieprzem.
  • 3. Gotowe placki podajemy z twarożkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować