PLACUSZKI Z CUKINII NA DROŻDŻACH BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

Placuszki zaserwowałam z sosem czosnkowym, przygotowanym oczywiście na chudym jogurcie. Zapraszam:)

Składniki:

  • 250 g cukinii
    150 g marchewki
    1 jajko
    100 g maki
    1/3 pęczka koperku
    1/3 pęczka szczypiorku
    40 g drożdży
    3 łyżki letniej wody
    1/3 łyżeczki cukru
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z cukinii na drożdżach bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y7hrco 1. Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać cukier i letnią wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odłożyć na 10 minut na bok. W między czasie zetrzeć marchewkę i posiekać koperek i szczypior. Dodać odciśniętą cukinię. Wymieszać.
  • image-13lg32e 2. Wlać rozczyn, dodać rozbełtane jajko i stopniowo dodając mąki mieszać do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Po raz ostatni wymieszać.
  • 3. Patelnię z nie przywierającą powłoką rozgrzać i kłaść po 1,5 łyżki ciasta. Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Smacznego!

Porady

*Z podanych składników wyszło mi 12 placuszków, po około 42 kcal jeden.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować