Placuszki z cukinii na drożdżach bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozkruszyć drożdże, dodać cukier i letnią wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i odłożyć na 10 minut na bok. W między czasie zetrzeć marchewkę i posiekać koperek i szczypior. Dodać odciśniętą cukinię. Wymieszać.
2.Wlać rozczyn, dodać rozbełtane jajko i stopniowo dodając mąki mieszać do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Po raz ostatni wymieszać.
3. Patelnię z nie przywierającą powłoką rozgrzać i kłaść po 1,5 łyżki ciasta. Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Smacznego!
Porady
*Z podanych składników wyszło mi 12 placuszków, po około 42 kcal jeden.
Komentarze