Placuszki z cukinii i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni tureckiej

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g cukinii
    250 g ziemniaków
    2 jajka
    4 łyżki pszennej mąki
    2 łyżki posiekanej natki
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    olej

Placuszki z cukinii i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z cukinii i ziemniaków 1. Obrałem cukinie, starłem na drobnej tarce. Odcisnąłem nadmiar wody. Ziemniaki przygotowałem podobnie. Cukinie i ziemniaki przełożyłem do miski, wbiłem jajka, dodałem przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Doprawiłem solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszałem.

    Na patelni rozgrzałem mocno olej. Uformowałem placuszki, każdy z jednej łyżki masy. Smażyłem z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy