Placuszki z cukinii i kaszy

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wystarczy odrobina fantazji, by z kilku prostych i sezonowych składników wyczarować pyszne danie. Zazwyczaj preferuję placki i naleśniki w wersji na słodko. Tym razem jednak postanowiłam postawić na bardziej wytrawny smak. I okazało się to strzałem w dziesiątkę. Wytrawne placuszki z cukinii to bardzo smaczny pomysł na pełnowartościowy, bezmięsny obiad. Sprawdzą się również jako ciepła kolacja lub lunch do pracy, bowiem świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Zdrowie, pyszne i całkiem fit. Po mimo niewielkiej porcji naprawdę syte. Polecam na letnie, upalne dni!

49948241_2373920169345240_4931642459001192448_n
  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

360 g cukinii
120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona)
2 łyżki mielonych otrąb *
3 ząbki czosnku
3 jajka
pieprz biały
sól

Dodatkowo

100 g miękkiego sera pleśniowego
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
cebula dymka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki z cukinii i kaszy

  • 1. Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut, aż większość wody wchłonie kasza. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, aby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne. Przykrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
    Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać mielone otręby.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem. Z masy formujemy 8 placuszków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na każdym placuszku układamy porcję sera i zapiekamy kolejne 5-7 minut, aby ser się rozpuścił.
    Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy piórkami cebuli i dymką.
    * opcjonalnie

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszaCukiniazdrowofit
 

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Marta44

Placuszki z cukinii

Chrupiące placuszki świetnie smakują...

Placuszki z cukinii

Dodane przez: benka

Placuszki z cukinii

Cukinia w duecie z kaszą kuskus.

Kotlety z kaszy jaglanej i cukini

Dodane przez: Justine_Mazur

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Pyszne, bezmięsne kotlety. Łatwe...

placuszki z cukinii

Dodane przez: Lenka Syrenka

Placuszki z cukinii

Pyszne wiosenne placuszki, które...

Placuszki z cukinii.

Dodane przez: Słodko Słodka

Placuszki z Cukinii

Szybkie i smaczne placuszki nadają...

Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej BOMBA WITAMINOWA

Dodane przez: Kuchnia Viki

KOTLECIKI Z CUKINII I KASZY JAGLANEJ BOMBA...

Kotleciki z cukinii to danie, które...