Placuszki z cukinii i białego sera

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis na szybkie, pożywne i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i białego sera. Świetnie smakują z dodatkiem jogurtu greckiego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g cukinii
    - 250 g białego sera
    - 1 mała cebula
    - mały pęczek koperku
    - 5 dużych łyżek mąki
    - 2 małe jajka
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bliny

Placuszki z cukinii i białego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie delikatnie odciskamy z nadmiaru wody.
  • 2. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ser biały rozgniatamy widelcem i dodajemy do cukinii. Do miski dodajemy także posiekany koperek, jajka oraz mąkę i doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować