Cukinię możemy wszechstronnie wykorzystywać w kuchni.Daje nam mnóstwo możliwości na jej przetworzenie.Jest delikatna i małokaloryczna.Idealnie sprawdza się w postaci sycących placuszków.polecam z sosem czosnkowym
35 min
Składniki:
1 średnia cukinia
10-15 dag sera żółtego
3 duże pieczarki
1 cebula
natka pietruszki
pieprz
sól lub vegeta
1 jajko
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posolić i odstawić na kilka minut.Następnie odlać powstały sok .Pieczarki oczyścić,umyć zetrzeć na grubych oczkach,dodać do cukinii.Ser zetrzeć na tej samej grubości tarki ,dodać do pozostałych składników.Dodać jajko,mąkę ,posiekaną natkę i cebulę w kostkę;ewentualnie doprawić do smaku.Wymieszać do połączenia składników.Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju,nakładając porcje łyżką.Podawać np z sosem czosnkowym
Komentarze