PLACUSZKI Z CUKINII

0 (0 ocen)

  • 35 min

Cukinię możemy wszechstronnie wykorzystywać w kuchni.Daje nam mnóstwo możliwości na jej przetworzenie.Jest delikatna i małokaloryczna.Idealnie sprawdza się w postaci sycących placuszków.polecam z sosem czosnkowym

  • 35 min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    10-15 dag sera żółtego
    3 duże pieczarki
    1 cebula
    natka pietruszki
    pieprz
    sól lub vegeta
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki
    olej do smażenia

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0a3o3lu 1. Cukinie umyć ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,posolić i odstawić na kilka minut.Następnie odlać powstały sok .Pieczarki oczyścić,umyć zetrzeć na grubych oczkach,dodać do cukinii.Ser zetrzeć na tej samej grubości tarki ,dodać do pozostałych składników.Dodać jajko,mąkę ,posiekaną natkę i cebulę w kostkę;ewentualnie doprawić do smaku.Wymieszać do połączenia składników.Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju,nakładając porcje łyżką.Podawać np z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy