Placuszki z cukinii

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Jedne z najbardziej lubianych w moim domu. Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Nadają się zarówno jako główne danie np. z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek np. do mięsa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • • 2-3młode cukinie (waga do ok. 800g),
    • 2 jajka,
    • 2 marchewki,
    • ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej,
    • sól, pieprz olej do smażenia np. rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
    Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię przełożyć do miski. Dodać marchewkę, jajka, mąkę i pieprz. Wymieszać łyżką. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Olej rozgrzać na patelni. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczać łyżką. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone placuszki odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło, same lub z ulubionymi dodatkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować