Jedne z najbardziej lubianych w moim domu. Delikatne, lekkie i bardzo smaczne placki z cukinii. Nadają się zarówno jako główne danie np. z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki, albo jako dodatek np. do mięsa.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
• 2-3młode cukinie (waga do ok. 800g),
• 2 jajka,
• 2 marchewki,
• ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej,
• sól, pieprz olej do smażenia np. rzepakowy
Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko. Pozostawić na ok. 15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie naciskać na cukinię na sitku, aby jak najwięcej soku wycisnąć.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię przełożyć do miski. Dodać marchewkę, jajka, mąkę i pieprz. Wymieszać łyżką. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Olej rozgrzać na patelni. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczać łyżką. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone placuszki odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu. Podawać najlepiej na ciepło, same lub z ulubionymi dodatkami
Komentarze