placuszki z cukinią i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są chrupiące, sycące i bardzo smaczne. Można je podawać z sosem jogurtowo -czosnkowym, lub z ketchupem.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    -1 kg obranych ziemniaków
    -600g cukinii, bez pestek, ja używałam żółtej
    -6 kopiastych łyżek mąki
    -2 jajka
    -2 małe cebule
    -3 małe ząbki czosnku
    -sól, pieprz do smaku

    Olej do smażenia

Placuszki z cukinią i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Cukinię obieramy i drążymy
    ziemniaki,cebulę oraz czosnek mielimy na maszynce z sitkiem o małych oczkach.
    Następnie mielimy cukinię na sitku o dużych oczkach, oczywiście, jeśli nie mielicie na maszynce, to ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach, a cukinie na dużych.
  • ciasto 2. Ziemniaki i cukinię mieszamy ze sobą i wykładamy na sitko, by odsączyć nadmiar soku.

    Po około 10 minutach dajemy do miski i dodajemy resztę składników,mieszamy.
  • smażymy placuszki 3. Następnie na rozgrzany olej dajemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoty kolor.

    I gotowe :-)

Komentarze

Podobne przepisy