Są chrupiące, sycące i bardzo smaczne. Można je podawać z sosem jogurtowo -czosnkowym, lub z ketchupem.
45 min
Składniki:
SKŁADNIKI
-1 kg obranych ziemniaków
-600g cukinii, bez pestek, ja używałam żółtej
-6 kopiastych łyżek mąki
-2 jajka
-2 małe cebule
-3 małe ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
Placuszki z cukinią i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy i drążymy
ziemniaki,cebulę oraz czosnek mielimy na maszynce z sitkiem o małych oczkach.
Następnie mielimy cukinię na sitku o dużych oczkach, oczywiście, jeśli nie mielicie na maszynce, to ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o małych oczkach, a cukinie na dużych.
2.Ziemniaki i cukinię mieszamy ze sobą i wykładamy na sitko, by odsączyć nadmiar soku.
Po około 10 minutach dajemy do miski i dodajemy resztę składników,mieszamy.
3.Następnie na rozgrzany olej dajemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoty kolor.
Komentarze