Placuszki z cukini z sosem jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cukini pełno na działkach i sklepowych półkach, aż żal przechodzić obok niej obojętnie. Dlatego dzisiaj proste placuszki z cukinią w roli głównej z lekkim sosem ze świeżymi ziołami.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 duża cukinia
    - 1 szklanka bułki tartej
    - 1 jajko
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
    Sos:
    - 100g jogurtu naturalnego
    - pęczek szczypiorku
    - świeża bazylia
    - łyżka oliwy z oliwek
    - sól, pieprz

Placuszki z cukini z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii wykrawamy i wyrzucamy środek zawierający pestki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Dokładnie wyciskamy cukinię, tak aby wypłynęła z niej cała woda. Dodajemy bułkę tartą, jajko i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy, formujemy małe placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni.
  • 2. Drobno posiekany szczypiorek i bazylię dodajemy do jogurtu. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy