Cukini pełno na działkach i sklepowych półkach, aż żal przechodzić obok niej obojętnie. Dlatego dzisiaj proste placuszki z cukinią w roli głównej z lekkim sosem ze świeżymi ziołami.
Placuszki z cukini z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukinii wykrawamy i wyrzucamy środek zawierający pestki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Dokładnie wyciskamy cukinię, tak aby wypłynęła z niej cała woda. Dodajemy bułkę tartą, jajko i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy, formujemy małe placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni.
2.Drobno posiekany szczypiorek i bazylię dodajemy do jogurtu. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze