Placuszki z cukini ostrzejsze

  • wyświetlono: 723 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe i oryginalne placuszki, które można usmażyć dużo wcześniej, przed planowanym podaniem.

  • 15min

Składniki

80 dag cukinii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki
1/2 szklanki ketchupu
2 jajka
4 łyżki śmietany
sól do smaku
cukier do smaku
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki z cukini ostrzejsze

  • 1. Cukinię należy umyć, obrać, opłukać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce o dużych otworkach.
  • 2. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z cukinią, ketchupem, śmietaną i jajkami.
  • placuszki z cukinii ostrzejsze3. Doprawić do smaku.
  • 4. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Z ciasta formować cieniutkie placuszki.
  • 5. Smażyć do uzyskania jasnozłotego koloru lub dłużej.

Porady

Placuszki najlepiej smakują zimne lub odgrzewane w mikrofalówce na drugi dzień.

Dodałam o połowę mniej ketchupu, by placuszki nie były tak ostre.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiCukiniaprzystawkiplacuszki

Komentarze

Podobne przepisy

Placuszki z cukinią i figą indyjską

Dodane przez: Berdzik123

Placuszki z cukinią i figą indyjską

Lubię poznawać nowe smaki.Gotuję...

Placuszki drożdżowe z cukinią

Dodane przez: RedakcjaPP

Placuszki drożdżowe z cukinią

Jestem uczennicą drugiej klasy...

Placki z cukini

Dodane przez: PolskaGotuje

Placuszki z cukini plus warzywa

Może na pierwszy rzut oka wydaje...

image-17uuny3

Dodane przez: anecia04

Pieczony kalafior z bazylią, ostrą papryką,...

Pieczony kalafior z ziołami

Ostre bułeczki z pieczarkami

Dodane przez: ewiczka2304

Ostre bułeczki z pieczarkami

Doskonałe zarówno na ciepło jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE