PLACUSZKI Z CIECIERZYCY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

0 (0 ocen)

Takie placuszki z pewnością zasmakują Waszym dziecieczkom,moja starsza córcia bardzo chętnie po nie siegnęła:) z podanych proporcji wyszło mi 9 sporych placuszków o kaloryczności jednego około 55 kcal. Zapraszam :)

Składniki:

  • Placuszki:
    100 g ciecierzycy
    200 g cukinii
    120 g pieczarek
    1 mała cebula
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    1 łyżka sosu sojowego
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    1 białko
    4-5 łyżek wody
    1/3 pęczka natki pietruszki
    ¼ łyżeczki rozmarynu suszonego
    10 g płatków owsianych
    10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    Surówka:
    150 g marchewki
    90 g jabłka
    6 cm pora
    2 łyżki soku z cytryny
    ½ łyżeczki oleju rzepakowego
    Sól, pieprz do smaku
    ½ łyżeczki ksylitolu ( ewentualnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Przekąski

Placuszki z ciecierzycy z cukinią i pieczarkami z surówką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placuszki:
    Ciecierzyce zalać wodą, przykryć i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
  • image-24g7ft7 2. W między czasie pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cukinię również zetrzeć. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Następnie dodać cukinię i po około 4 minutach dodać pieczarki. Dusić aż płyny odparują. Doprawić sosem sojowym, papryką oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-0bnlt9d 3. Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę i wstępnie zmiksować. Dodać białko i dalej miksować. Jeśli masa jest zbyt oporna przy miksowaniu dodawać po łyżce wody. Gdy ciecierzyca będzie już mieć postać pasty, przełożyć ją do miski i dodać zawartość patelni. Dodać posiekaną natkę oraz płatki i mąkę , dobrze całość wymieszać.
  • image-1qbp97y 4. Patelnię posmarować odrobina oleju i łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.
  • 5. Surówka:
    Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pokrojonego w cieniutkie krążki pora. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać olej i sok z cytryny, wymieszać. W razie konieczności dodać ksylitol, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Cukinia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować