Takie placuszki z pewnością zasmakują Waszym dziecieczkom,moja starsza córcia bardzo chętnie po nie siegnęła:) z podanych proporcji wyszło mi 9 sporych placuszków o kaloryczności jednego około 55 kcal. Zapraszam :)
Składniki:
Placuszki:
100 g ciecierzycy
200 g cukinii
120 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 białko
4-5 łyżek wody
1/3 pęczka natki pietruszki
¼ łyżeczki rozmarynu suszonego
10 g płatków owsianych
10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Surówka:
150 g marchewki
90 g jabłka
6 cm pora
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki ksylitolu ( ewentualnie)
Placuszki z ciecierzycy z cukinią i pieczarkami z surówką z marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placuszki:
Ciecierzyce zalać wodą, przykryć i zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
2.W między czasie pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cukinię również zetrzeć. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Następnie dodać cukinię i po około 4 minutach dodać pieczarki. Dusić aż płyny odparują. Doprawić sosem sojowym, papryką oraz rozmarynem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
3.Do pojemnika blendera przełożyć ciecierzycę i wstępnie zmiksować. Dodać białko i dalej miksować. Jeśli masa jest zbyt oporna przy miksowaniu dodawać po łyżce wody. Gdy ciecierzyca będzie już mieć postać pasty, przełożyć ją do miski i dodać zawartość patelni. Dodać posiekaną natkę oraz płatki i mąkę , dobrze całość wymieszać.
4.Patelnię posmarować odrobina oleju i łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.
5.Surówka:
Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać pokrojonego w cieniutkie krążki pora. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać olej i sok z cytryny, wymieszać. W razie konieczności dodać ksylitol, wymieszać i odstawić do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
Komentarze