Placuszki z botwinki z sosem koperkowo-czosnkowym

  • wyświetlono: 144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Do placuszków dodałam trochę fety, orzeszków piniowych. Sos koperkowo-czosnkowy jest doskonałym uzupełnieniem, a świeży, drobny szczypiorek dodaje placuszkom uroku :)

PolskaGotuje
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

- liście botwiny: 120 gramów
- śmietana: 5 łyżek
- ser feta: 100 gramów
- mąka pszenna: 2 łyżki
- orzeszki piniowe: 2 łyżki
- posiekany szczypiorek: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 6 łyżek
- pieprz: 1 szczypta

- jogurt naturalny: 5 łyżek
- Posiekany koperek: 1.5 łyżki
- czosnek ząbek (posiekany): 2 sztuki
- pieprz i sól: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki z botwinki z sosem koperkowo-czosnkowym

  • botwina1. Botwinę wypłucz i posiekaj (dość grubo). Dodaj do niej śmietanę, pokruszoną fetę, orzeszki piniowe i mąkę. Oprósz pieprzem (nie musisz solić placuszków, ponieważ feta jest słona) i dokładnie wymieszaj składniki.
  • 2. Przygotuj sos koperkowo-czosnkowy. Wymieszaj jogurt naturalny, posiekany koperek i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Formuj z masy botwinkowej małe placuszki (o średnicy ok. 4-5cm). Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż placuszki z każdej strony (na średnim ogniu) do momentu, aż będą lekko złociste.
  • 4. Placuszki podawaj na ciepło (prosto z patelni) razem z dressingiem koperkowo-czosnkowym. Każdą porcję posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki faszerowane ryżem

Dodane przez: PolskaGotuje

Pieczarki faszerowane ryżem z sosem czosnkowym

Zdrowa i pyszna przystawka.

Ekspresowe zapiekanki z sosem jogurtowo-czosnkowym

Dodane przez: jagala

ekspresowe zapiekanki z sosem jogurtowo-czosnkowym

Jest to bardzo łatwa w przygotowaniu...

Dodane przez: chojnacka1977

surowy kalafior z sosem czosnkowym

jadłam go kiedyś na urodzinach,jest...

Chrupiące kąski z sosem czosnkowym

Dodane przez: jola19

Chrupiące kąski z sosem czosnkowym

Można je podawać na ciepło jak...

Krakersy z wędzonym łososiem i sosem czosnkowym

Dodane przez: AnkaFiranka

Ekspresowe krakersy z łososiem i sosem czosnkowym

Goście w drodze a ty nie masz pomysłu...

Dodane przez: Jagoda1993

Faszerowane ziemniaczki z sosem czosnkowym

Pyszne ziemniaczki, faszerowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE