Placuszki z botwinki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Często młoda botwinka jest mała i zazwyczaj robimy z niej cudowną zupę, jednak ja mam inny pomysł. Przepis ten jest idealny dla osób poszukujących nowych alternatyw tanich składników. Prócz wszystkiego jest to danie dietetyczne i zdrowe.

  • 30 min

Składniki:

  • Na placuszki:

    - 280 g botwinki ( pęczek)
    - 2 łyżki posiekanej mięty
    - 40 g sera tartego typu parmezan
    - 1/2 szklanki posiekanych (pistacji, pestek dyni, orzechów ziemnych- niesolonych)
    - 1/2 szklanki zmiksowanych w młynku od kawy płatków owsianych
    - 1 łyżka ricotty
    - 1 jajko
    - około 1 łyżeczki oliwy z oliwek

    Na sos:

    - 2 łyżeczki musztardy
    - sok z 1/2 limonki
    - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
    - szczypta pieprzu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z botwinki 1. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy ser, posiekaną miętę, ricottę i jajko. W moździerzu rozgniatamy mix orzechów i ulubionych pestek :), dodajemy je do miseczki. Jedyne co nam pozostaje, to dodać zmiksowane w młynku od kawy płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Placuszki z botwinki 2. Formujemy małe placuszki ( mi z tej ilości wyszło 10 sztuk), a na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy placuszki aż będą złoto- brązowe. Teraz zajmujemy się sosem. Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, sok z limonki, dodajemy musztardę i pierz. Placuszki można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło :).

Porady

Po usmażeniu każdy placuszek lepiej odsączyć z nadmiaru tłuszczu, wtedy będą chrupiące i zdrowsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować