Tak przygotowane placuszki są delikatne i bardzo smaczne. Aromat dodanej do nich bazylii doskonale łączy się z pomidorem i mozzarellą . Przygotowanie to tylko chwil , a dodatkowy plus to dostępne składniki .
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Placki:
15 dag. zmielonego białego sera
1/2 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18%
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
szczypta cukru
2 szczypty soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżki posiekanej bazylii
2 pomidory
200 g. mini mozzarelli
1 garść roszponki
czubrica zielona - ilość wedle uznania
kilka oliwek zielonych
olej do smażenia
papierowy ręcznik
Placuszki z białego sera z pomidorem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na placki miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy , dodaję 1 łyżkę bazylii , mieszam , odstawiam na 20 minut . Po tym czasie na rozgrzanym oleju smażę spore placki z obu stron na złoto .
2.Placki osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na talerzach układam roszponkę , placki , na plackach pokrojone w plasterki pomidory , pokrojoną mozzarellę , osypuję czubricą oraz posiekaną pozostałą bazylią , dodaję po kilka oliwek.
Komentarze