Placuszki z amarantusem i bananami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Puszyste i lekkie. Idealne nawet dla alergików. Można użyć dowolnego mleka roślinnego

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kubek mąki ( u mnie kubek ma 210 ml)
    1 kubek amarantusa ekspandowanego (gotowego do spożycia)
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 duży lub dwa mniejsze dojrzałe banany
    2-3 łyżki oleju słonecznikowego ( lub innego)
    Ok. 170 ml mleka sojowego waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Placuszki z amarantusem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , amarantus, cukier oraz proszek przemieszać. Dodać pokrojone w kostkę banany , mleko oraz olej. Łyżką wymieszać ciasto. Placuszki smażymy na patelni do naleśników nie dodając już żadnego oleju. Nakładamy ok. 2 łyżki ciasta na jednego placuszka. Smażymy namyłam ogniu. Gdy na wierzchu placuszka pojawią się pęcherzyki przekładamy go na drugą stronę. Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

Porady

Placuszki świetnie nadają się nawet dla małych dzieci. Mój czternastomiesięczny synek (alergik) bardzo je lubi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Amarantus to produkt, który sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Warto dodać je do swojego jadłospisu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować