Placuszki twarogowe (małdrzyki)

  • wyświetlono: 470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne, puszyste i ...trudne do smażenia.

palinos
  • 30min

Składniki

0,5 kg twarogu tłustego
2 jaka
3-5 łyżek mąki
mały cukier waniliowy
kilka łyżek mleka
szczypta soli
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki twarogowe (małdrzyki)

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładkie, gęste ciasto.
    Ciasto nakładać łyżką na patelnię ze spora ilością oleju. Pod plackami musi wytworzyć się skórka, dopiero w tedy można przekładać je bardzo ostrożnie na drugą stronę.
    Po usmażeniu, układać placki na ręczniku papierowym i postępować jak z sernikiem - pozostawić kilka chwil do stężenia.
    Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i jagodami.
    Podałam placuszki z konfiturą różaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Małdrzyki krakowskie

Dodane przez: Paulina Nosek

Małdrzyki krakowskie

Lubię odkrywać regionalne smaki...

image-224ogl8

Dodane przez: Mariola123

PLACUSZKI TWAROGOWE Z PORZECZKAMI

Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe,...

pulchne  bananowotwarogowe placki z kokosem

Dodane przez: Bożena Z.

Pulchne bananowo-twarogowe placuszki z kokosem

Na śniadanie lub na podwieczorek...pulchne...

pla

Dodane przez: JustKuchcik

Placuszki twarogowe z cynamonem

Dobry sposób na "pozbycie się"...

image-15vyb9g

Dodane przez: malesia3

Małdrzyki krakowskie

Pyszne placuszki , które zasmakują...

Krakowskie małdrzyki

Dodane przez: Joanna2266

Krakowskie małdrzyki dla oszczędnych

Są to delikatne i pożywne placuszki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE