Placuszki truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealny deser na słodko, świetnie smakuje z kubkiem zimnego mleka.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu truskawkowego
    350 g mąki
    3 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    300 g truskawek
    olej
    cukier puder

Placuszki truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt truskawkowy zmiksować na jednolitą masę z 3 jajkami oraz cukrem waniliowym. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ucierać, aż masa będzie puszysta. Truskawki umyć pod bieżącą woda i usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać małe porcje ciasta. Na wierzchu układać plasterki truskawek. Placki smażyc z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i bitą śmietaną.

Porady

Zamiast truskawek można użyć dowolnych sezonowych owoców. Zamiast jogurtu truskawkowego możemy użyć jogurt naturalny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy