Placuszki straciatella na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Serek homogenizowany roztrzepuje z jajkami i cukrem, następnie dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam wszystko dokładnie aby nie było grudek. Ciasto ma postać gęstej śmietany.
2. Na rozgrzanej patelni która jest tylko spryskana olejem wykładam niewielkie porcje ciasta i smażę na małym ogniu najpierw pod przykryciem około 2 minutki, a potem odkrywam patelnie i kiedy wierzch placuszków jest całkiem ścięty przewracam je na druga stronę.
3. Kiedy placuszki sie pieką robię polewę czekoladową.
Wszystkie składniki oprócz mleka umieszczam w garnuszku i zagotowuje. Jeśli polewa zaczęła by wam się warzyć czyli oddzielił by się tłuszcz od reszty to dolewamy wtedy łyżkę zimnego mleka i mieszamy całość aż powróci do odpowiedniej konsystencji (lejącej gładkiej czekolady).
Lekko przestudzone placuszki polewamy czekoladą i od razu zajadamy. Smacznego !
Komentarze