Placuszki serowe z dynią i rodzynkami

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Połączenie dyni i sera to strzała w dziesiątkę

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g dyni,
    1 łyżka masła,
    30 g rodzynek,
    1/2 łyżeczki startego imbiru,
    200 g białego sera trzykrotnie mielonego,
    2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
    5 łyżek cukru,
    1 łyżka cukru wanilinowego,
    około 7 łyżek mąki,
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Placuszki serowe z dynią i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki serowe z dynią i rodzynkami 1. Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ oraz pestki i odważamy 200g. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Imbir obieramy i ścieramy na drobno. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy imbir i dynię i smażymy około 5 minut do miękkości dyni, całość studzimy.
  • Placuszki serowe z dynią i rodzynkami 2. Twaróg wkładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, cukier, żółtka i ostudzoną dynię - dokładnie mieszamy.
  • Placuszki serowe z dynią i rodzynkami 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej wraz z 3 łyżkami mąki i szczyptą cynamonu. Całość dokładnie mieszamy dodając resztę mąki - jeśli masa nie będzie zbyt gęsta można dodać więcej mąki.
  • Placuszki serowe z dynią i rodzynkami 4. Placuszki smażymy na maśle lub oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z bita śmietaną lub konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować