placuszki serowe z ciasta zaparzanego (wytrawne)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ze starego zeszytu, pyszne, delikatne, z ciągnącym się serem :) Podane z ostrym sosem pomidorowym lub np czosnkowo - szczypiorkowym będą podstawą smakowitej kolacji, śniadaniu lub obiadu. Z podanych proporcji wychodzi około 10 sztuk.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
    80 gramów masła
    1 szklanka mąki pszennej (świetnie sprawdzi się orkiszowa)
    200 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
    pęczek szczypiorku
    4 jaja
    sól, pieprz
    ulubiony sos o zdecydowanym smaku (może też być pikantny ketchup)

Placuszki serowe z ciasta zaparzanego (wytrawne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z masłem, następnie jednym ruchem wsypujemy mąkę, nie wyłączając gazu cały czas mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie łatwo odchodzić od ścianek garnka ( u mnie około 8 minut). Masę schładzamy. Jaja ubijamy na pianę, dodajemy do ciasta, wszystko razem dokładnie mieszamy; ma powstać jednolita masa.
    Następnie wsypujemy ser żółty i posiekany szczypior, mieszamy łyżką.
    Na rozgrzany olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem.

Porady

Aby ciasto łatwo odchodziło od łyżki, maczajmy ją w szklance z ciepłą (ale nie gorącą) wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy