Placuszki ryżowo-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalać 4 szklankami wody, posolić i gotować na małym ogniu do czasu wyparowania wody. Odstawić, studzić mieszając co jakiś czas. Grzyby usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do ryżu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ryżu. Do przestudzonych składników dodać pieprz, majeranek i jeśli potrzeba lekko posolić, dodać zieleninę i dokładnie wymieszać. Dodać jaja i bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta formując płaskie placuszki (ok.1 cm grubości). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe polane ketchupem lub sosem. Grzybów można dać wiecej to placuszki będą jeszcze smaczniejsze.
Komentarze