Placuszki ryżowo-grzybowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie to wymyśliłam kiedy nie miałam pomysłu co zrobić ze świeżymi grzybami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 2 szklanki
    - drobno pokrojone grzyby: 2 szklanki
    - duże jaja: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - posiekana natka pietruszki: 0.5 szklanki
    - olej lub oliwa do smażenia około: 0.5 szklanki
    - sól okolo: 1 łyżka
    - majeranek: 1 łyżka
    - pieprz około: 0.5 łyżeczki

Placuszki ryżowo-grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki ryżowo-grzybowe 1. Ryż zalać 4 szklankami wody, posolić i gotować na małym ogniu do czasu wyparowania wody. Odstawić, studzić mieszając co jakiś czas. Grzyby usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do ryżu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do ryżu. Do przestudzonych składników dodać pieprz, majeranek i jeśli potrzeba lekko posolić, dodać zieleninę i dokładnie wymieszać. Dodać jaja i bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta formując płaskie placuszki (ok.1 cm grubości). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe polane ketchupem lub sosem. Grzybów można dać wiecej to placuszki będą jeszcze smaczniejsze.

Komentarze

Podobne przepisy