Placuszki ryżowe z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 cukinie
    1/2 pęczka natki pietruszki
    80 g dojrzałego rokpola
    100 g twarożku śmietankowego
    3 jajka
    Sól i pieprz
    8 łyżek oleju
    4 pomidory
    1/2 pęczka bazylii
    200 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

Placuszki ryżowe z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Cukinie oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę umyć ,osączyć i posiekać ,wymieszać z cukinią ,cebulą i czosnkiem.
    Rokpol rozgnieść widelcem ,dokładnie wymieszać z twarożkiem i jajami. Dodać ryż i cukinię ,doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju. Wkładać po 1 łyżce masy ,uformować płaskie placuszki i smażyć 2-3 min. Gotowe placki trzymać w ciepłym piekarniku.
    Pomidory sparzyć ,obrać ,przepołowić ,po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Dusić 3-4 min na pozostałym oleju. Dodać posiekaną bazylię ,wymieszać ,doprawić solą i pieprzem. Ciepłe placuszki podawać z pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy