Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu ryż i podaję zamiast ziemniaków czy tradycyjnego ryżu na kolejny obiad :)
30 min
Składniki:
300g ugotowanego ryżu
3 jajka
4-5 łyżek mąki
mała cebula
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Olej do smażenia
Placuszki ryżowe z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy i studzimy. Możemy użyć tez tego, który został z poprzedniego obiadu. Ryż łączymy z jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni.
Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.
Komentarze