Placuszki ryżowe z pietruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Robię ją kiedy zostanie mi z poprzedniego obiadu ryż i podaję zamiast ziemniaków czy tradycyjnego ryżu na kolejny obiad :)

  • 30 min

Składniki:

  • 300g ugotowanego ryżu
    3 jajka
    4-5 łyżek mąki
    mała cebula
    pół pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku
    Olej do smażenia

Placuszki ryżowe z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy i studzimy. Możemy użyć tez tego, który został z poprzedniego obiadu. Ryż łączymy z jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni.
    Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy