Placuszki ryżowe na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i delikatne placuszki z gotowanego ryżu. Placuszki wychodzą lekko chrupiące i aromatyczne. Idealnie będą pasowały na słodkie śniadanie. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ryżu (suchego)
    2 jajka
    6 łyżek jogurtu greckiego
    6 łyżek mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    olej do smażenia

Placuszki ryżowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Przekładamy zimny ryż do miski i dodajemy do niego jogurt, jajka i pastę waniliową. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta na placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy