Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Karolina Kloc.Uczę się i pracuję, a gdy gotuję, to najchętniej coś na słodko. Placuszki wymyśliłamkiedyś na wakacjach i wyszły znakomite.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - mąka przenna: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - jogurt (lub śmietany): 0.5 szklanki
    - proszek do pieczeczenia: 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy (lub 2 czubate łyżki cukru): 2 sztuki
    - olej (ilość wg. uznania, do smażenia): 0.5 litra
    - cukier puder (ilość wg. uznania): 1 szklanka
    - konfitury (lub świeże owoce): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy i studzimy.
  • 2. Jajka starannie rozcieramy z cukrem. Ciągle mieszając, dodajemy
    na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, jogur lub śmietanę, a na koniec ugotowany ryż.
  • Placuszki ryżowe 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy niewielkie porcje
    ciasta, kładziemy na tłuszcz i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciepłe racuszki podajemy ze zmiksowanymi owocami,
    konfiturami lub posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować