Przepis przysłała Karolina Kloc.Uczę się i pracuję, a gdy gotuję, to najchętniej coś na słodko. Placuszki wymyśliłamkiedyś na wakacjach i wyszły znakomite.
Łatwy
Składniki:
- ryż: 1 szklanka
- mąka przenna: 1 szklanka
- jajka: 2 sztuki
- jogurt (lub śmietany): 0.5 szklanki
- proszek do pieczeczenia: 2 łyżeczki
- cukier waniliowy (lub 2 czubate łyżki cukru): 2 sztuki
- olej (ilość wg. uznania, do smażenia): 0.5 litra
- cukier puder (ilość wg. uznania): 1 szklanka
- konfitury (lub świeże owoce): 1 sztuka
Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko, odcedzamy i studzimy.
2.Jajka starannie rozcieramy z cukrem. Ciągle mieszając, dodajemy
na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, jogur lub śmietanę, a na koniec ugotowany ryż.
3.Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy niewielkie porcje
ciasta, kładziemy na tłuszcz i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciepłe racuszki podajemy ze zmiksowanymi owocami,
konfiturami lub posypane cukrem pudrem.
Komentarze