Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Został Ci ryż z obiadu albo po prostu lubisz go, spróbuj placuszków ryżowych. Prościutkie i szybkie w wykonaniu. Puszyste i smaczne.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ryż ugotowany na miękko – 2 szklanki (użyłam brązowego ale może być biały)
    mąka ryżowa – 1 szklanka (może być inna ale ryżowa najlepiej komponuje się smakiem)
    mleko kokosowe – 200 ml (1/2 puszki)
    jajka kurze – 2 sztuki
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodaj po kolei: jajka, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, ciągle miksując.
  • 2. Dosyp ryż i wymieszaj.
  • placuszki ryżowe 3. Rozgrzej na patelni tłuszcz (najlepiej olej kokosowy rafinowany) i smaż aż placuszki się zarumienią.
    SMACZNEGO :)
  • placki ryżowe z sosem 4. Możesz polać ulubionym sosem, miodem lub innym syropem albo posmarować dżemem.

Porady

Jeśli lubisz słodkości to w trakcie przygotowania placków dosłodź je czym lubisz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy