Placuszki ryżowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia. Moje dzieci uwielbiają je jeść z cukrem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • woreczek ryżu,
    170 g jogurtu naturalnego,
    3 jajka,
    1,5 szklanki mąki,
    2 cukry waniliowe,
    2 łyżki cukru,
    olej do smażenia,
    maliny do dekoracji.

Placuszki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości i odstawić do ostudzenia na 2- 3 godziny , aby nadmiar wody odparował lub wykorzystać ryż z poprzedniego dnia. Do ryżu dodać jogurt naturalny, cukier, cukier waniliowy, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe placuszki i piec na rozgrzanym oleju na rumiano. Po upieczeniu udekorować malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy