Placuszki ( racuszki) na mleku kokosowym z jabłkami

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pyszne placuszki przygotowane na mleku kokosowym podane z „ podduszonymi” jabłkami z dodatkiem miodu i szarlotkową nutą to rewelacyjna propozycja na śniadanie, podwieczorek, ale nie tylko. Możemy je podać w postaci mini torcików. To takie małe co nieco dla małych i dużych łakomczuchów :) Moje córeczki były zachwycone i placuszki zniknęły błyskawicznie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: ( mi wychodzi 8-12 placuszków w zależności od ich grubości)
    placuszki:
    ok. 200 ml mleka kokosowego,
    ok. 100-120 g mąki tortowej,
    na czubku łyżeczki sody lub ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 duże jajko,
    1 łyżeczka cukru,
    jabłka:
    3-4 jabłka,
    ½ łyżeczki przyprawy do szarlotki,
    1-2 łyżeczki miodu,
    oraz olej do natłuszczenia patelni ( u mnie koksowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki ( racuszki) na mleku kokosowym z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja smażyłam na patelni do jajek i placuszków w kształcie kółek ( 4 kółka na patelni).
    placuszki:
    Wszystkie składniki na ciasto miksujemy mikserem. Na początek dajemy mniej mąki i stopniowo dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( gęstsza niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut. Placuszki smażymy na natłuszczonej olejem i dobrze rozgrzanej patelni.
    jabłka:
    Jabłka obieramy i usuwamy nasiona. Wrzucamy do rondelka, dodajemy przyprawę do szarlotki i dusimy aż jabłko zmięknie. Możemy dać odrobinę wody. Gdy jabłko zmięknie, zdejmujemy z gazu, gdy lekko przestygną dodajemy miód, mieszamy.
    Placuszki podajemy z jabłkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować