Placuszki ( racuszki) kokosowe

5 (176 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Z miłości do … placuszków :) Bardzo pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu placuszki na mleku kokosowym i dodatkiem wiórek koksowych to doskonała propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Można je podać z ulubionymi owocami, posypane cukrem pudrem czy wiórkami kokosowymi, zawsze będą smakować doskonale :) Takie placuszki może tez zabrać ze sobą do pacy czy na wycieczkę. Dla małych i dużych łakomczuchów. U mnie w domu zawsze znikają błyskawicznie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: ( mi wychodzi 8-12 placuszków w zależności od ich grubości)
    placuszki:
    ok. 200 ml mleka kokosowego,
    ok. 100-120 g mąki tortowej,
    łyżeczka wiórek kokosowych,
    na czubku łyżeczki sody lub ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 duże jajko,
    1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru),
    oraz olej do natłuszczenia patelni ( u mnie koksowy)
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki ( racuszki) kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja smażyłam na patelni do jajek i placuszków w kształcie serca ( 4 serca na patelni).
    Do mleka dodajemy przesiana mąkę (na początek dajemy mniej mąki i stopniowo dodajemy), sodę, cukier, jajko i miksujemy na gładko. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut. Placuszki smażymy na natłuszczonej olejem i dobrze rozgrzanej patelni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować