Placuszki (racuszki) kefirowe ze śliwkami

5 (14 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

To wspaniały pomysł na pyszne śniadanie, podwieczorek czy słodki obiad zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. U mnie zawsze znikają błyskawicznie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na 9-12 placuszków
    • 200 g kefiru,
    • 2 jajka,
    • 100 g mąki orkiszowej,
    • 100 g mąki ryżowej,
    • 20-30 g cukru z wanilią,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy, bez fosforanów),
    • 3-4 śliwki,
    • olej do smażenia ( u mnie kokosowy),
    • cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Placuszki (racuszki) kefirowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlewamy kefir, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Ciasto odstawiamy na 10-15 min.
    Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Nakładamy małą chochelką lub łyżką porcje ciasta i wykładamy na patelnię. Na uformowane placuszki układamy plasterki śliwek,a następnie smażymy z obu stron. Usmażone placki układamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować