To wspaniały pomysł na pyszne śniadanie, podwieczorek czy słodki obiad zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. U mnie zawsze znikają błyskawicznie.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
na 9-12 placuszków
• 200 g kefiru,
• 2 jajka,
• 100 g mąki orkiszowej,
• 100 g mąki ryżowej,
• 20-30 g cukru z wanilią,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy, bez fosforanów),
• 3-4 śliwki,
• olej do smażenia ( u mnie kokosowy),
• cukier puder
Placuszki (racuszki) kefirowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy kefir, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Ciasto odstawiamy na 10-15 min.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Nakładamy małą chochelką lub łyżką porcje ciasta i wykładamy na patelnię. Na uformowane placuszki układamy plasterki śliwek,a następnie smażymy z obu stron. Usmażone placki układamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze