Placuszki pszenne na kefirze

0 (0 ocen)

  • 25 min

Placuszki pszenne na kefirze można to uznać za polskie "pankejki"

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki: szklanka o pojemności 200 ml
    1 jajko,
    1.5 szklanki kefiru (może być jogurt naturalny),
    2 szklanki mąki,
    1/3 łyżeczki soli,
    łyżeczka cukru,
    mały cukier waniliowy (15-16 g),
    2 łyżki roztopionego masła,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    olej do smażenia.

Placuszki pszenne na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło. Mieszamy składniki suche. Dodajemy kefir i jaka - miksujemy chwilę. Dodajemy przestudzone masło i miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy odrobinkę oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta. 1 łyżka to jeden placuszek. Smażymy na złoto z obu stron, podajemy z dżemem, cukrem pudrem itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy