Dzięki temu przepisowi możesz pozbyc się z lodówki wielu resztek. Placuszki sa łatwe i szybkie do zrobienia a przy tym smaczne i nie wymagaja przygotowania zakupowego :)
Placuszki "przegląd lodówki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajka i wody mineralnej zrobić ciasto jak na naleśniki (proporcje wg własnego uznania).
Polecam wodę mineralną gazowaną, bo placuszki robią sie bardziej puszyste.
Do tego ciasta dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchew potartą na tarce i przyprawy. Marchew jest słodka, cebula też więc przypraw dodać można dość dużo. Jesli lubisz bardziej pikantne dodaj pieprz cayenne i ostra paprykę. Można też dodać zioła jeśli lubisz.
Przepis jest dość dowolny. Można dodać to co ma się w danym momencie w lodówce. Jesli masz trochę żółtego sera lub trochę wędliny to możesz dodać. Czas generalnie wyczyścić lodówkę z resztek.
Całość mieszamy dokładnie i na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki z obu stron aż sie zrumienią.
Gotowe placuszki podawać można same lub z sosem pomidorowym, czosnkowym lub innym wedle własnego smaku.
Placuszki dobrze sprawdzają się kiedy niespodziewanie zaskoczą cię znajomi.
SMACZNEGO.
Komentarze