Placuszki pizzowe

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, szybkie w wykonaniu pizzowe placuszki. Można dodać do nich co tylko chcemy lub to co akurat mamy w lodówce.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 500 ml mleka,
    - 340 g mąki pszennej (2 szklanki),
    - 2 jajka,
    - 1 łyżka oleju,
    - sól do smaku.


    Dodatki:

    - 150 g szynki,
    - 150 g żółtego sera,
    - kukurydza,
    - czerwona fasola,
    - pół czerwonej papryki,
    - 1,5 łyżeczki oregano.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki pizzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pxnd4s 1. Do miski wbijamy jajka i solimy je do smaku.
  • image-22khls9 2. Roztrzepujemy jajka.
  • image-0103271 3. Wlewamy 500 ml mleka, mieszamy.
  • image-0tpikch 4. Wsypujemy 340 g (2 szklanki) mąki.
  • image-13b6dxl 5. Całość miksujemy na gładką masę.
  • image-0653muu 6. Dodajemy 1,5 łyżeczki oregano. Całość mieszamy.
  • image-028e62l 7. Kroimy na małe kawałeczki: szynkę, paprykę, fasolę, żółty ser, a kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  • image-03h017l 8. Całość mieszamy.
  • image-0lox2j1 9. Chochelką formujemy placuszki na patelni i smażymy na rumiany kolor.
  • image-167rml5 10. Tak wyglądają nasze pizzowe placuszki po usmażeniu.
  • image-1nbgggh 11. Pysznie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować