Placuszki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodkie śniadanie lub deser

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie pierników Katarzynki
    1 szklanka mleka
    4 kopiaste łyżki maki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru cynamonowego
    1 łyżeczka octu winnego
    1 jabłko
    szczypta soli

Placuszki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki zalać mlekiem, żeby zmiękły, następnie dodać żółtko jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Białko jajka ubić na sztywno ze szczypta soli, jabłko obrać i zetrzeć na grubym oczku. Pianę i jabłko wymieszać z ciastem, na końcu dodać ocet. Placuszki smażyć na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero