Placuszki owsiano-amarantusowe z sosem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szukasz ciekawej propozycji na urozmaicenie śniadań? Skuś się na placuszki owsiano-amarantusowe, a nie pożałujesz!

  • 45 min

Składniki:

  • Placuszki:
    180g płatków owsianych górskich
    36g amarantusa ekspandowanego
    2 jajka
    4 łyżki mleka
    2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka oleju kokosowego

    Sos waniliowy:
    125ml mleka
    20g cukru trzcinowego
    1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru waniliowego

Placuszki owsiano-amarantusowe z sosem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na placuszki: Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie formuj z nich na patelni średniej wielkości placuszki i smaż z obu stron.
  • 2. Przygotowanie sosu waniliowego:
  • 3. Zagotuj mleko z większością cukru i cukrem waniliowym
  • 4. Żółtko wymieszaj z pozostałym cukrem i mąką.
  • 5. Gdy mleko się zagotuje dodaj parę łyżek do masy żółtkowej i wymieszaj.
  • 6. Przelej masę do gorącego mleka i mieszaj dopóki sos nie zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy