PLACUSZKI OWSIANE

4 (1 ocen)

Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Placuszki są zdrowe i szybkie. Dzięki ubitym białkom są lekkie i puszyste. Można je jeść z różnymi dodatkami np. dżemem lub cukrem pudrem. Jednak same też są smaczne ! Mąż je uwielbia, dlatego często goszczą na naszym stole.

Składniki:

  • •płatki owsiane lekko zmielone 12 łyżek
    •mleko 1/4 szkl.
    •jaja 3 szt.
    •proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    •aromat waniliowy kilka kropel
    •sól 1 szczypta
    •cynamon 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Placki

Placuszki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić płatki owsiane, mleko, proszek, sól, cynamon, aromat i żółtka. Wymieszać szpatułką. Kiedy masa będzie jednolita dodać białka i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
    Patelnie rozgrzać ( jeżeli ktoś nie ma patelni do której nie przywiera jedzenie, można nalać kapkę oleju i rozprowadzić papierem kuchennym, usuwając nadmiar tłuszczu ). Nakładać po łyżce. Smażyć na złoty kolor po obu stronach.

Porady

Idealne na śniadanie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować